Ücretsiz üyelik oluşturun, ilan verin, şirket rehberine katılın!
06.19.2023
3732
Stresi iş yerinde bırakmak için 10 tüyo
Stresi iş yerinde bırakmak için 10 tüyo

Zor ama mesai bitip işten çıkarken, sorunları iş yerinde bırakmak şart. Bir defa evdekileri bunaltmamak için. Sonra beynimizi ve stresimizi boşaltmak için. Vurgun yememek için su yüzüne alıştıra alıştıra çıkan dalgıçlar gibi, işle ev, çalışma hayatıyla özel hayat arasındaki geçişi iyi planlamak ve hazırlamak şart.

İşte bizden size yardımcı olacak 10 seçenek;

İŞTEN ÇIKMADAN ÖNCE

1. Ortalığı toplamak

Masanızdaki dosyaları kaldırın, kağıtları kalemleri toplayın. Hem sabah geldiğinizde düzenli bulmak, hem de çalışma saatinin bittiğinizi beyninize inandırmak için iyi bir yöntem. Bir de ‘yapılacak işler’ listenize bir göz atın: Yaptıklarınızı ve gerek kalmayan işlerin üstünü çizin, ertesi gün yapılacakları kaydedin. Ve ertesi sabaha kadar unutun. (Bir yönetim koçu şöyle bir örnek veriyor: “Bir tasarım şirketi yöneticisi tanıdım. Akşam bürosunu toplayıp, yapılacaklar listesini elden geçirip bilgisayarını kapatırken, kendi kendine yüksek sesle ‘Tamam, bu gün de işimiz bitti, dosyalarım güvencede, eve gidebiliriz’ diye söylemeyi alışkanlık edinmiş.”

2. Stresinizi top yapıp atmak

Bu yöntemi kullananlar da var. Stresini ‘dışsallaştırmak’ için. Mesela bir kağıdı top haline getirip, stresini atmak için iyice mıncıklayıp çöp sepetine atmak, hatta (yangın çıkarmadan) yakmak… Böylece akşam bürodan çıkmadan önce, sembolik olarak, stresinden kurtulmak.

3. Dış görünüşünü değiştirmek

Stresinizi elbise dolabına asın, yeni bir insan olarak çıkın işten. Superman-superwomen iş yerinde kalsın, siz yeniden gerginliğini atmış bir eş, bir anne-baba, bir arkadaş kılığına bürünün. Çalışma hayatını temsil eden ‘dış göstergeler’den kurtulun mesela. Erkekler kravatını atsın, yaka düğmesini açsın, spor ayakkabı giysin. Kadınlar bir blucin, topuksuz ayakkabı giysin, makyajını değiştirsin.

4. İnternet kaçamağı

Hobisi antika eşyalar olan bir ünlü ticaret avukatı işten çıkmadan önce yarım saat kadar internette müzayede salonlarında gezindiğini söylüyor. Bir önemli gazete yöneticisi ise bir yarım saat internette on-line okey oynadığını itiraf ediyor. Siz de, hobinize yahut ilgi alanınıza göre, böyle bir ‘internet arası’ verebilirsiniz işten çıkmadan önce.

EVE DÖNÜŞ YOLUNDA

5. Yolu uzatmak ya da değiştirmek

Eğer eve yürüyerek dönen şanslılardansanız gerginliğinizi atmak, beyninizi ve bedeninizi oksijenle temizlemek için yolu biraz uzatın. Bir banka oturun, gelip geçenleri seyredin. Yolunuzu değiştirin, yeni bir yoldan geçin. Otobüsle, metrobüsle gidiyorsanız, iki durak önce inin. Şoförünüz sizi 500 metre ötede bıraksın. Arabanızla gidiyorsanız bir parkta 5 dakika oturun. Sevdiğiniz bir müzik açın, gözlerinizi kapatın, 5 dakika yüksek sesle dinleyin.

6. Yolda dedektifleri oynamak

Yolda kendi kendinize oyunlar oynayın. Kaç tane kırmızı araba gördüğünüzü sayın, durakla ev arasını adımlayın. A harfinde 3 isim, 3 şehir, 3 hayvan bulmaya çalışın… Hem başka şeylere odaklanıp beyninizi boşaltın, hem hafızanızı, dikkatinizi geliştirin.

7. Esnafla muhabbet edin

Mahalledeki bakkala girin, havadan sudan konuşun. Manava uğrayın işler nasıl diye sorun. Haftada bir mahalle berberine traş olun, ‘Ne olacak bu kara kartalın hali’ geyiği yapın. Farklı insanlar, farklı sorunlar, farklı dünyalar… Kozanızdan çıkın.

EVE GELİNCE

8. Akıllı telefonu kafesine kapatın

Elektronik tasmayı (yahut elektronik kelepçeyi) yani cep telefonunu cebinizden çıkarıp elinizin altında tutmayın. Gözünüz takılır, eliniz gider ve işten kopamazsınız. Kapıdan girince cebinizi, araba anahtarlarıyla birlikte portmantonun üstüne atın, bangın bangır çalmadıkça unutun.

9. Basit işlere yoğunlaşmak

İşten kopmakta zorlananların kullandığı bir yöntem de, eve girer girmez, ‘ben geldim, iyi akşamlar’ deyip sevdiklerine bir öpücük kondurduktan sonra, 5-10 dakikalığına bir basit işe yoğunlaşmak. Çiçekleri sulamak, bir aleti tamir etmek, bulaşık yıkamak… yani ellerini ve dolayısıyla aklını meşgul ederek işi düşünmekten kurtulmak.

10. Evde kesinlikle iş konuşmamak

Eve iş getirmek sadece eve dosya getirmek değil ki… İdeal olan, evde işten hiç söz etmemek. Tabii ki kolay değil. Bu durumda, bir yönetim kitabında verilen örneği uygulayın. İşleri kötü giden bir iş adamı evde sürekli iş konuştuğunu fark etmiş. Karısından yardım istemiş: eşi önce ‘bak gene iş konuşuyorsun’ diye uyarmaya başlamış, olmamış. Bu sefer mutfakta yumurta pişirmek için kullandığı kum saatini devreye sokmuş: Kocasının başta günde 10 dakika iş konuşma hakkı varmış. Sonra 5 dakikaya inmiş ve konu kapanmış.

Popüler Kategoriler